Het is weer tijd voor een blogje over mijn ervaringen in Afrika. Het is natuurlijk logisch dat je in een ander werelddeel andere soorten ziet dan thuis. De eerste dagen ging het dan ook snel met de nieuwe libellensoorten, maar er kwam bijna elke dag wel weer een soortje bij. Ik heb nu alle foto’s van deze reis bekeken, 85 % weggedaan en nog zat overgehouden. Daar zitten op dit moment 23 nieuwe soorten libellen bij, de juffers niet meegerekend: die moet ik nog op naam brengen. Uiteindelijk ga ik de 30 wel halen denk ik. Een andere uitdaging zijn de oeverlibellen: er komen daar zeer op elkaar lijkende soorten voor en ik heb nog niet alle foto’s van oeverlibellen tot een soort kunnen herleiden.
Ik laat per dag een aantal soorten zien. Let vooral even op bij 21 november: deze libel vonden we tijdens de lunchpauze bij een langzaam stromend riviertje in Senegal. Voor zover bekend de eerste melding van deze soort voor Senegal. Altijd leuk!
Op 17 november zag ik man en vrouw van de Lucia widow. In mijn vorige blog zag je de Portia widow, die minder zwart in de vleugels heeft. mannetje links en onder, vrouwtje rechts. De onderste foto is van een mannetje Trithemis aconita, halfshade dropwing. Deze staat in de obeliskhouding om minder zon te vangen.




18 november
We waren deze dag in Marakissa Rivercamp en we maakten een kanotocht op de rivier. Behalve dat we daardoor veel vogels dicht konden benaderen, zaten we ook goed voor libellen. Links zie je een mannetje Aethriamanta rezia, pygmy darter. Een vuurrode kleine libel, een stuk kleinere dan onze vuurlibel, waar hij veel op lijkt. Overigens komt de vuurlibel ook veel voor in Gambia en Senegal. Rechts zie je een oeverlibel, soort voor mij nog onbekend.


20 november
Op 19 november hebben we 250 kilometer afgelegd om bij Baboon island te komen. Dat is een reservaat waar chimpansees in een beschermde omgeving kunnen leven. Het gebied is alleen te bezoeken vanaf de rivier met een excursie. We hebben een nacht in het kamp geslapen in een tent.
We zijn de volgende middag weer terug gevaren naar de vaste wal en hebben dichtbij overnacht.
Onderstaande foto’s zijn 20 november gemaakt. Midden boven Diplacodes Lefevrii (black percher), alle andere foto’s zijn van oeverlibel. De onderste foto is een kakelvers vrouwtje.




21 november
Onderweg naar Senegal lunchten we bij een riviertje, zoals boven vermeld. Van links naar rechts: Brachythemis locusta (red groundling), Brachythemis impartita ( northern groundling – noordelijke bandgrondlibel) en Oxythemis phoenicosceles ( pepperpants). De laatste is dus de eerste melding voor Senegal.



Binnenkort het laatste deel over een paar bijzondere libellen en dan is de beurt aan de vogels!
Prachtige wezens zoals we ze ook hier kennen maar toch zo hééééél anders !
LikeGeliked door 1 persoon
Schitterende beelden weer Jan!
LikeGeliked door 1 persoon
Dank je Hans! Was een mooie reis, voorlopig nog niet klaar met verwerken van alle foto’s.
LikeLike