Het laatste deel van de vogels van Gambia en Senegal. De Sahelscharrelaar zagen we regelmatig, maar tijdens een safari in het Niokolo Kobo National Park in Senegal zaten ze vlak naast ons in de boom. Tijdens die rit zagen we in een flits ook nog een luipaard ons pad kruisen! Helaas te kort en te ver weg……..geen foto dus.
Ook bijeneters kruisten regelmatig ons pad. We zagen meerdere soorten, o.a de roodkeelbijeneters. Helaas werd de zandgroeve waarin ze broedden als stortplaats gebruikt en het afval werd daar ter plaatse verbrand. Hoe lang de bijeneters dat nog verdragen is de vraag. In de poeltjes onder in de groeve was geen leven meer te bekennen.
De laatste twee dagen en nachten van onze reis logeerden we bij Abca’s Creek, gelegen aan een zijtak van de Gambia rivier. Daar was ongeveer 1 meter hoogteverschil tussen eb en vloed. Op het drooggevallen slib zagen we de palmnut vulture krabben eten en ook oeverlopers en Senegalese grielen zochten daar dan naar voedsel. Vanaf het terras konden we dat mooi zien. Ook de varaan en hagedissen kwamen langs.
Op de laatste dag bezochten we het Pirang forest. Een soort oerbos waar we de groene duif na lang zoeken in de boom zagen zitten. Zelfs de bonte tok was lastig te vinden in de boomkruinen, terwijl die toch groot genoeg is.En het summum was de white spotted flufftail, een ral-achtig beestje dat zich in het struikgewas ophoudt en zich zelden laat zien. Maar de lokale gids wist het vrouwtje naar zich toe te fluiten! We hadden geluk, want dat lukt vaak ook niet.




roodkeelbijeneter



grijze bananeneter



Een indrukwekkend grote vogel is de Abessynian ground-hornbill. Die zagen we twee keer tijdens onze reis. Op de foto een mannetje en een juveniel, ze worden ongeveer 1 meter groot.

Wat een mooie foto’s
Gelukkig nieuwjaar gewenst
LikeGeliked door 1 persoon
Ik blijf er van genieten Jan! De beste wensen voor dit jaar gewenst🥂
LikeGeliked door 1 persoon
De sahelscharrelaar, de bijeneters en de bonte ijsvogel waren mijn favorieten van al je mooie foto’s!
LikeLike